10.09.2018

На Южно-Українській АЕС завершила роботу місія підтримки ВАО АЕС

На ЮУАЕС 7 вересня завершила роботу місія підтримки* (МП) ВАО АЕС (Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції). Її було присвячено темі «Впровадження проактивної (попереджуючої) культури ядерної безпеки». Під час місії міжнародні експерти представили кращий світовий досвід, а також запропонували южно-українським фахівцям рекомендації з вдосконалення процесу впровадження проактивної культури ядерної безпеки на їх підприємстві.

З 2 по 7 вересня експерти провели навчання перших керівників підприємства, членів комітету ВП ЮУАЕС з культури безпеки (КБ), учасників робочої групи з КБ і людського чинника, лінійних уповноважених з культури безпеки, керівників і фахівців структурних підрозділів, включаючи представників молодіжного руху  ВАО АЕС на майданчику станції. У рамках навчання було розглянуто суть проактивної культури безпеки, спрямованої на попередження негативних подій, її концепцію, модель, процеси формування та підтримки, методи закріплення особливостей правильної поведінки персоналу на робочих місцях, спрямованої на безпеку та запобігання можливим подіям.

Підбиваючи підсумки місії, керівник команди ВАО АЕС Іван Гончаров відзначив достатній рівень прогресу впровадження проактивної культури ядерної безпеки на южно-українському майданчику: «Вивчивши ситуацію, міжнародні експерти переконалися в тому, що впровадження культури безпеки на підприємстві просувається успішно. По завершені роботи ми надали по шість рекомендацій і пропозицій для того, щоб удосконалити процес, який вже реалізується. Це спеціалізовані, конкретні рекомендації, які стосуються дуже специфічних областей і пов'язані більше з удосконаленням процесів статистичного аналізу». Експерти також підкреслили відкритість персоналу атомної станції та чітко виражене прагнення вдосконалювати культуру безпеки на підприємстві. За словами І.Гончарова, найбільшу зацікавленість продемонструвало вище керівництво ЮУАЕС, «що є запорукою успіху в процесі впровадження проактивної культури ядерної безпеки».

«Експерти дуже ретельно та критично підійшли до аналізу нашої діяльності. Слід зазначити високий професіоналізм і авторитет експертів, які входили до складу команди. Їх рекомендації мають для нас важливе прикладне значення, тому впроваджувати ці рекомендації в нашу практику ми будемо обов'язково», - резюмує заступник начальника виробничо-технічної служби, секретар комітету з культури безпеки ВП ЮУАЕС Павло Попов. – Під час роботи міжнародні експерти визначили низку позитивних практик у діяльності нашої станції. Це, зокрема, змістовність і детальність розробленої станційної документації з культури безпеки та впровадження в процес підготовки персоналу тренажерів з людського чинника для відпрацювання навичок і інструментів запобігання помилковим діям: як для оперативного персоналу (інтегрований з повномасштабним тренажером блочного щита управління), так і для ремонтного персоналу (на базі відцентрового насосу). Ці тренажери впроваджено впродовж останніх двох років і нині успішно використовуються у процесі підготовки персоналу станції».

*Проведення місій підтримки є однією з ефективних програм ВАО АЕС, що сприяє підвищенню безпеки і надійності експлуатації атомних електростанцій всього світу. Вони є добровільними і виконуються за заявками атомних станцій.

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік