15.02.2018

Інтерв'ю президента Енергоатома Юрія Недашковського Українській службі «Голосу Америки»

Вашингтон, 14 лютого 2018 року

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та президент і виконавчий директор американської урядової Корпорації закордонних приватних інвестицій США Рей Вешборн (OPIC) підписали угоду, пов’язану з фінансуванням будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Урочиста церемонія відбулась 14 лютого 2018 року у Вашингтоні. Відповідно до угоди, «Bank of America/Merrill Lynch» організував розміщення облігацій з фіксованою ставкою на фондовому ринку США для запозичення 250 млн дол. під зобов’язання страхування ризиків з боку OPIC.

Про деталі угоди та її значення для української енергетики Юрій Недашковський розповів в інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки»

Кореспондент "Голосу Америки": Розкажіть про деталі проекту. Коли має бути побудоване це сховище. Як воно має працювати та звідки будуть надходити ядерні відходи?

Юрій Недашковський: Перш за все я хотів би сказати, що це не ядерні відходи, а відпрацьоване ядерне паливо, яке саме по собі містить ще близько 97%, за масою, дуже цінних хімічних елементів - ізотопів, які можуть ділитися, тобто в майбутньому воно може бути використане для виробництва нового палива та виробництва електричної енергії. ЦСВЯП будується в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Споруджує його Енергоатом за контрактом з американською компанією Holtec International. Підписання кредитної угоди та гарантійної угоди з OPIC щодо залучення на американському фондовому ринку 250 млн дол., яке сьогодні відбулось, це дуже серйозна фінансова складова цього проекту.

Архітектура проекту дуже складна і те, що ми сьогодні говоримо про залучення кредиту в 250 млн дол. – це тільки частина цього проекту. Сам проект передбачає і виконання робіт безпосередньо в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. І виробництво обладнання, а це контейнери та спеціальне технологічне обладнання, на американських заводах компанії Holtec International у Пітсбурзі та у Кемдені. І модифікація трьох атомних електростанцій, з яких буде вивозитися це ядерне паливо до Централізованого сховища – це Хмельницька, Рівненська та Южно-Українська атомні електростанції.

Кореспондент "Голосу Америки": Коли планується введення в експлуатацію цього об’єкту?

Юрій Недашковський: Об’єкт буде будуватися та експлуатуватися протягом 100 років. Але перший пусковий комплекс планується ввести в експлуатацію у другій половині наступного - 2019 року.

Кореспондент "Голосу Америки": Скільки грошей Україна зекономить внаслідок того, що не треба буде відправляти ці матеріали у Росію?

Юрій Недашковський: Сьогодні обсяг відправлення відпрацьованого ядерного палива до радіохімічних комбінатів РФ складає, в грошовому еквіваленті, до 200 млн дол. щорічно. Введення в експлуатацію ЦСВЯП дасть Україні можливість економити 130-150 млн дол. щороку. Крім того, це не тільки дуже економічно привабливий проект. Цей проект безпосередньо спрямований на посилення енергетичної безпеки України, оскільки завдяки йому Україна позбавляється залежності від російських радіохімічних комбінатів. Практично за кілька років він окупить всі ті інвестиції, які вкладені на цьому етапі.

Кореспондент "Голосу Америки": Ви зауважили, що схема залучення фінансування і гарантії OPIC під цей проект, це досить унікальне явище. Американська корпорація фактично гарантує страхування грошей від політичних ризиків в Україні. Які гарантії український Уряд надає зі свого боку та чому американська корпорація вірить українській владі, що ці кошти будуть повернуті вчасно?

Юрій Недашковський: Дуже гарне запитання. Над відповіддю на це запитання ми працювали три роки. Опрацьовували та розробляли саму схему фінансування, було проведено незалежний due diligence Енергоатома, як позичальника цих коштів. Було проведено експертизу та аудиту самого проекту. Це була експертиза, як з точки зору економіки та фінансів проекту, так і з точки зору його окупності. Екологічна експертиза, ядерна безпека – всі ці питання підлягали експертизі. За результатами цієї масштабної трирічної роботи було зроблено дуже серйозний висновок про те, що цей проект надзвичайно надійний для інвесторів. Самі облігації, які вже по суті емітовано і сьогодні ми закривали транзакцію, вони мають дуже високий рейтинг. Moody's оцінив їх рейтинг на рівні «Аа2». Й це дуже високий рейтинг взагалі для залучення коштів.

Як повідомляв «Голос Америки», коментуючи співпрацю з Енергоатомом, голова агенції OPIC Рей Вешборн також наголосив на важливості проекту будівництва ЦСВЯП для енергетичної незалежності України.

«Допоки український уряд продовжує реформи, ми почуваємось там дуже комфортно як інвестори. Це те, за чим ми дуже пильно стежимо, але вони досягають великого прогресу. Для нас дуже важливо, щоб українці мали енергетичну незалежність. Думаю, це крок вперед. Нас особливо приваблює енергетичний сектор, чи це природний газ чи відкриття нафтових родовищ чи транспортування», - заявив Рей Вешборн.

У свою чергу віце-президент ОРІС з структурованих фінансів та страхування Трейсі Вебб зазначила, що український проект став інноваційним для цієї державної установи США, адже, як правило, ОРІС не кредитує іноземні держави або державні підприємства.

В цьому ж випадку, головним учасником проекту стала українська державна компанія "Енергоатом".

Інноваційна та складна структура залучення фінансування зробила можливим доступ для "Енергоатома" на ринки запозичень США, що означає безпрецедентну можливість фінансування проекту на привабливих умовах для цієї української державної корпорації. Гроші для реалізації проекту будуть залучатись у приватних інвесторів шляхом випуску облігацій.

"Це – перша угода ОРІС, побудована таким чином, і нам приємно стати партнерами з цього інноваційного проекту", - наголосила Трейсі Вебб.

Агентство Moody’s присвоїло облігаціям рейтинг Аа2 зі стабільним прогнозом. Організатором продажу облігацій на ринку США став банк BA Merryl Lynch.

«Це на 15 пунктів вище за суверенний рейтинг України, який, наразі, є на рівні Caa2», - відзначила Трейсі Вебб.

Таким чином, українська державна компанія змогла вийти на ринок запозичень США, обсяг якого складає 40 трильйонів доларів, відзначили в ОРІС.

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2016 рік