13.02.2017

На Рівненській АЕС відбулась чергова нарада з питань будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів

На майданчику Рівненської АЕС відбулися чергова нарада з питань капітального будівництва, засідання штабу з впровадження комплексів з переробки РАВ у ВП АЕС та Ради заступників головних інженерів (ЗГІС) ВП АЕС.

Зустріч пройшла за участю представників Дирекції та відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом» на чолі з директором дирекції з інвестицій та перспективного розвитку Тетяною Амосовою, виконавчим директором з ЯРБ і НТП Наталією Шумковою, директором департаменту планування та фінансування капітальних інвестицій Людмилою Бажан.

В рамках візиту делегації оглянули будівельні майданчики реабілітаційно-оздоровчого центру на базі навчально-тренувального центру та комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ) – перспективних будівельних об’єктів РАЕС 2017 року. Останній планується до введення у експлуатацію вже наприкінці поточного року. Для завершення КПРАВ пріоритетним залишається проведення закупівель технологічного обладнання, а саме: установки дезактивації металу, установки очистки оливи та обладнання систем контролю та управління, так зване обладнання «верхнього рівня» комплексу. Зокрема, на засіданні Ради ЗГІС, до компетенції яких належать питання поводження з РАВ, обговорено результати виконання «Комплексної програми поводження з РАВ у НАЕК «Енергоатом» на період 2012-2016 рр.» та визначено заходи, які увійдуть до програми 2017-2021 років. Як зазначив Федір Кислицин, наразі спеціалістами РАЕС вивчаються варіанти транспортування РАВ з майданчику електростанції на територію спеціалізованого підприємства.

Під час засідання були підведені підсумки роботи управління капітального будівництва (УКБ) РАЕС за минулий рік та обговорено плани на 2017 рік. Як позитив, відзначено завершення реконструкції двох об’єктів РАЕС. На черзі - проектування декількох нових об’єктів. Серед них перспективним залишається будівництво технічного центру автоматизованих дистанційних систем контролю. Реконструкція градирень, яка дозволить підвищити ефективність використання води з річки Стир, увійшла до комплексного технічного рішення із водозабезпечення РАЕС й підвищення рівня безпечної експлуатації енергоблоків. В рамках вдосконалення системи аварійного електрозабезпечення заплановано будівництво нової дизель-генераторної станції енергоблоку №4. Продовжуватимуться роботи з підготовки до будівництва енергоблоку №5 РАЕС, вже завершений техніко-економічний аналіз.

За словами заступника генерального директора РАЕС з капітального будівництва - начальника УКБ  Сергія Куроєдова, в першу чергу, важливо робити акцент на об’єктах високого ступеню готовності. «Будівництво нових об’єктів – це наш розвиток у майбутньому. Тому ми постійно плануємо нові проекти. Звичайно, існують й негативні моменти, зокрема, відсутність інвестицій у будівництво соціальних об’єктів: будинок №423 та школу №6. На жаль, НКРЕКП не готове включити їх до тарифу на даний час. Позиція ж РАЕС незмінна - школу необхідно якнайшвидше добудувати і ми докладаємо усіх зусиль, щоб це зробити. Наразі наше завдання - підготувати усі документи, які обґрунтовують необхідність будівництва об’єктів для включення їх до тарифів 2017 року», - підкреслив С. Куроєдов.

Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.

Теги: РАЕС, КПРАВ

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2016 рік