13.03.2017

На ЮУАЕС відбулося засідання штабу з реконструкції системи техводопостачання

На Южно-Українській АЕС 10 березня відбулося чергове засідання оперативного штабу з реалізації проекту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1…3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС». Його учасники розглянули поточний стан справ на об'єкті, хід виконання графіка будівництва та рішень попереднього штабу. Нараду провів віце-президент НАЕК «Енергоатом» Айдин Айсін, який до її початку разом з представниками дирекції Компанії, Южно-Українського енергокомплексу та генерального підрядчика - ПАТ «Юженергобуд» - побував на будівельному майданчику.

У роботі оперативного штабу взяли участь також представники ВП «Атомкомплект», генерального проектувальника - ВАТ «ХІ «Енергопроект» і фірми-виробника насосного обладнання – «TM.P. S.p.A - Termomeccanica Pompe» (Італія).

Відкриваючи нараду, віце-президент Компанії А.Айсін підкреслив, що разом з поточними планами будівництва не менш актуальними на сьогодні є питання проектування будівлі насосної станції. У доповідях щодо будівельної частини зазначалося, що з 63 пунктів графіка виконано 57, у роботі - 5, перенесено термін реалізації - 1-го. Будівельники доповіли: станом на 9 березня на першому бризкальному басейні виконано бетонну підготовку (77%), армування (90%), бетонування (41%), виготовлення та монтаж трубопроводів (43%). Термін закінчення будівельних робіт на басейні №1 - 1 липня 2017 року. На бризкальному басейні №2 проходить облаштування основи чаші (74%), виготовлення та монтаж трубопроводів (20%) тощо. Термін закінчення будівництва на цьому басейні - 1 жовтня 2017 року. Упродовж двох перших місяців нинішнього року в майстернях виконувалися також підготовчі роботи з укрупнення армокаркасів і трубопроводів. Фактичне виконання робіт за лютий склало 30 млн грн.

З-поміж основних питань штаб розглянув також стан фінансування соціальних і екологічних заходів, передбачених зведеним кошторисом проекту добудови ТГАЕС у рамках чинних нормативних актів України. «Будівництво об'єктів триває в рамках затвердженого графіка, - констатував віце-президент Енергоатома, - проте енергогенеруюча атомна компанія націлена не лише на те, щоб нести електроенергію до кожного будинку, а й ставить завдання вирішення соціальних питань населення, яке проживає в зоні будівництва ТГАЕС. Вважаю, що цей пункт плану ми успішно виконаємо, і в підсумковому висновку державної експертизи буде вказано розмір соціального відрахування на потреби регіону, який ми, безумовно, реалізуємо». Генеральний директор ВП «Южно-Українська АЕС» Володимир Лісніченко  також відзначив роль і значущість соціально-економічної складової проекту добудови ТГАЕС підкресливши, що в позитивному висновку зацікавлені всі: і місцеві територіальні громади, і обласна адміністрація, і атомники.

Що стосується комплектації основного насосного обладнання, яке виготовляє італійська фірма «TM.P. S.p.A - Termomeccanica Pompe», то під час наради зазначалося, що до 19 березня виробник має направити на адресу ВП ЮУАЕС вихідні дані, які дозволять розпочати проектування насосної станції. «Думаю, на сьогодні це одне з основних питань на порядку денному, - вважає начальник управління капітального будівництва Южно-Українського енергокомплексу Павло Вірич. - Термін постачання обладнання визначено на січень 2018 року. З січня по березень ми маємо отримати п'ять насосних агрегатів, а до цього моменту наше завдання - підготувати місце, куди вони мають монтуватися. Цей пункт на сьогодні самий критичний». На нараді було вирішено провести відеоконференцію з замовником і постачальником насосного обладнання, на якій мають бути уточнені вихідні дані для початку повноцінного проектування будівлі насосної станції.

Додатково. Проект «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджено Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає реалізацію трьох проектів: будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача. Загальна вартість будівництва об'єктів складає 1214,4 млн грн. Тривалість будівництва - 36 місяців.

Практичну реалізацію проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС розпочато в середині березня. Оперативний штаб створено наказом президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського для вирішення всіх критичних питань, що виникають під час будівництва.

Довідка. Южно-Український енергетичний комплекс розташований  на півдні України в Миколаївській області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і високоманеврена Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу НАЕК «Енергоатом». За обсягами виробництва Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. За роки існування підприємством вироблено понад 540 млрд кВт·год. електричної енергії. ВП ЮУАЕС сертифікований за міжнародними стандартами: ISO 9001:2008 «Системи управління якістю. Вимоги», ISO 14001:2004 «Системи екологічного керування. Вимоги та настанови щодо застосування», OHSAS 18001:2007 «Система управління гігієною та безпекою праці. Вимоги». З 2014 р. підприємство очолює Лісніченко Володимир Анатолійович.

Сринька довіри

Весняна школа НАЕК «Енергоатом»