07.04.2017

Енергоатом приєднався до Меморандуму про співпрацю у проекті «ProZorro.Продажі»

Енергоатом приєднався до Меморандуму про співпрацю у проекті  «ProZorro.Продажі»

НАЕК «Енергоатом» приєднався до Меморандуму про співпрацю у проекті «ProZorro.Продажі», який спільно реалізується Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Фондом державного майна та Громадською організацією Transparency International Україна з метою підвищення прозорості процедур продажів державної власності. Приєднання до Меморандуму своїм підписом засвідчив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

Меморандум передбачає, що в рамках пілотного проекту через електронну систему ProZorro.Продажі державні підприємства зможуть виставити на продаж власне майно, зокрема, непрофільні активи.

Коментуючи підписання Меморандуму, Юрій Недашковський зазначив, що Енергоатом із задоволенням приєднується до нового проекту та нагадав, що цього року Компанія отримала найвищі оцінки показників прозорості серед найбільших українських компаній від експертів Transparency International Україна.

«Діяльність Енергоатома пов’язана не лише із закупівлею значних обсягів товарно-матеріальних цінностей, які ми використовуємо для забезпечення поточної експлуатації енергоблоків АЕС та нового будівництва на наших об’єктах, крім цього Компанія реалізує окремі види продукції та послуг, у тому числі і неліквідів. Для Енергоатома це достатньо невеликі кошти, у порівнянні з основними видами діяльності. Але відповідні операції проходять на сьогодні у непрозорому режимі та викликають багато критики на адресу Компанії з боку зовнішніх організацій. Зокрема, ми отримували скарги стосовно недостатньо обґрунтованої ціни, за якої реалізуються неліквідні матеріали. Хоча під час внутрішніх перевірок ми і не знаходили формальних порушень законодавства, але нам, звичайно, хотілося б, щоб відповідні процедури були цілком прозорими. Саме тому ми із задоволенням приєднуємось до проекту ProZorro.Продажі», - уточнив Юрій Недашковський.

Він висловив сподівання, що участь у проекті дозволить Компанії навести лад у процедурах реалізації неліквідного майна та продавати його за найбільш вигідною ціною, яка може бути сформована на ринку відповідних послуг.

Юрій Недашковський повідомив, що Енергоатом щорічно реалізує металобрухту, відпрацьованих мастил та інших неліквідів на кілька десятків мільйонів гривень. «Якщо ми говоримо про реалізацію більш вагомих неліквідів, які ми відносимо до неефективних складських запасів, то це може бути електротехнічне та тепломеханічне обладнання або трубопровідна арматура, які втратили свою цінність, або через моральне старіння, або через фізичну зношеність, та багато інших матеріалів та устаткування. Все це необхідно ефективно реалізовувати, але, не маючи прозорих процедур продажу, раніше ми уникали реалізації неефективних складських запасів, оскільки дуже важко визначити ціну, за якою їх можна продати. Думаю, що відпрацювавши за допомогою ProZorro.Продажі реалізацію незначних обсягів таких неліквідів, як металобрухт або відпрацьовані мастила, ми зможемо почати реалізацію наших неефективних складських запасів, загальна вартість яких становить більше 500 млн грн», -  зазначив Юрій Недашковський.

Раніше Меморандум вже підписали перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, виконавчий директор ГО Transparency International Україна Ярослав Юрчишин. До участі у проекті ProZorro.Продажі також приєднались ДП НЕК "Укренерго", ПАТ «Укргазвидобування» та ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

Довідка. Енергоатом – перша державна компанія, яка долучились до використання системи ProZorro. З липня по вересень 2015 року відбувалося встановлення системи - в цей період всі підрозділи Компанії здійснили перші реальні закупівлі і почали використання системи в своїй щоденній діяльності. З початку використання електронних закупівель свої послуги Компанії запропонували нові контрагенти, що сприяло створенню здорової конкуренції серед постачальників в атомній галузі.

Нагадаємо, що у грудні 2015 року був ухвалений Закон «Про публічні закупівлі». ProZorro є обов’язковою для здійснення державних закупівель.

ProZorrо – це електронна система взаємодії державного замовника товарів та послуг і постачальника. Вона створена волонтерами за власний кошт і направлена на подолання корупції в системі державних закупівель. ProZorro допомагає зробити державні тендери доступними для будь-якого бізнесу. Всі закупівлі, що проводяться в системі, можна простежити в режимі реального часу, умови закупівель є відкритими і будь-хто може ознайомитись із ними.