21.04.2017

Президент Енергоатома Юрій Недашковський провів виїзну нараду на Южно-Українській АЕС Президент Енергоатома Юрій Недашковський 21 квітня провів на ЮУАЕС виїзну нараду, присвячену питанням реалізації проекту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1...3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС».

Складні погодні умови, що склалися на Миколаївщині 21 квітня, не стали на заваді  учасникам наради. Вони ознайомилися з ходом будівельних робіт на бризкальних басейнах, оглянули можливі місця спорудження майбутньої наносної станції для подачі води на басейни. Саме їй було приділено основну увагу під час зустрічі.

«У нас уже є контракт на придбання основного насосного обладнання італійського виробника - фірми «TERMOMECCANICA POMPE S.p.A», - зазначив Юрій Нешковський у  інтерв’ю представникам корпоративних ЗМІ. – Оскільки параметри цих насосів суттєво відрізняються від закладених у попередньому проекті, сьогодні ми з проектантами, будівельниками, монтажниками відпрацювали рішення, яке дозволить з дотриманням графіка ввести в експлуатацію бризкальні басейни №1 та №2. Звичайно, треба буде доопрацювати попередній проект, знайти додаткові технічні рішення, провести консультації з виробником, подивитися, як аналогічні насоси працюють на інших підприємствах. Та в цілому рішення знайдено і я думаю, доклавши серйозних зусиль, ми зможемо дотриматись попередньо встановлених строків. На сьогодні ці роботи повністю фінансово забезпечені і це дуже важливе завдання для Южно-Української АЕС разом з підрядниками освоїти всі ці виділені кошти».

Учасники наради обговорили також стан справ щодо спорудження струменеспрямовуючої завіси. «Нині на об’єкті завершено роботи з облаштування відсипної дамби. На порядку денному - закупівля понтонів та спеціальної плівки з тим, щоб уже влітку цього року ми могли мати перші покращення, які дадуть нам додаткову потужність на енергоблоках Южно-Української  АЕС», - зазначив Ю.Недашковський.

Йшла мова на зустрічі також про проходження державної експертизи проекту добудови Ташлицької ГАЕС та   соціальної складової проекту.

Інший блок питань, які президент Енергоатома розглянув під час робочого візиту на ЮУАЕС був пов’язаний зі складною ситуацією, що склалася в розрахунках за комунальні послуги між місцевим підприємством комунальних послуг і атомною станцією. Загальна багаторічна заборгованість комунальників перевищила 100 млн грн, продовжуючи наростати. «Я вважаю, що сьогодні відбулася достатньо конструктивна розмова між представниками АЕС з одного боку, місцевого самоврядування та комунальних служб з іншого. Ми розібрали всі проблемні питання та домовилися до п’ятниці наступного тижня повністю погодити протокол, який дасть можливість врегулювати існуючі на цей момент розбіжності та віднайти нормальне правове рішення проблеми, - прокоментував результати зустрічі Юрій Недашковський.

Сринька довіри

Весняна школа НАЕК «Енергоатом»