19.05.2017

На базі Южно-Українського енергокомплексу пройшов навчально-методичний збір ДСНС

На базі Южно-Українського енергокомплексу 17-18 травня пройшов навчально-методичний збір підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій.  Темою збору була організація та проведення просвітницької роботи з населенням, яке проживає в зонах спостереження АЕС. У зборі взяли участь представники територіальних органів ДСНС України в Миколаївській, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Рівненській, Житомирській, Хмельницькій та Херсонській областях, Миколаївської обласної державної адміністрації, Южноукраїнської міськради, а також фахівці з питань аварійної готовності і реагування ВП ЮУАЕС.

Вітаючи учасників зустрічі, генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу Володимир Лісніченко висловив подяку керівництву ДСЧС за те, що для проведення щорічного навчально-методичного збору нині обрано майданчик ВП ЮУАЕС. «Ми сприймаємо службу з надзвичайних ситуацій як наших надійних партнерів. Робота, яку ви проводите за різними напрямками, заслуговує найвищої похвали. Переконаний: те, що на нашому підприємстві відсутні надзвичайні ситуації, є результатом наших спільних зусиль. І це тим важливіше, коли ми знаходимося на передньому краї держави. На сході продовжуються бойові дії. Тож наше з вами спільне завдання – не допустити жодних проявів тероризму та виникнення надзвичайних ситуацій у цей непростий час».

У перебігу навчально-методичного збору спеціалісти підрозділів ДСНС, на які покладено обов’язки з організації заходів цивільного захисту, роботи з громадськістю та ЗМІ, радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту населення, обмінялися досвідом роз’яснювальної та просвітницької діяльності серед мешканців зон спостереження атомних станцій. Фахівці атомної станції представили розширену інформацію щодо функціонування системи аварійної готовності та реагування ВП ЮУАЕС на випадок виникнення радіаційної аварії.

Учасники збору наголошували, що підвищення рівня обізнаності громадян та навчання населення з приводу правильних дій у надзвичайних ситуаціях, у т.ч. в зонах спостереження атомних станцій,  вважають своїм першочерговим завданням. Зокрема зазначалося, що Миколаївська область, де розташована Южно-Українська АЕС, має багатий досвід роботи з зазначеного напрямку.

Крім теоретичної частини - доповідей та презентацій - дводенна програма збору передбачала ознайомлення з унікальним енергокомплексом на Південному Бузі. Гості побували у машинній залі енергоблока №3, на повномасштабному тренажері та в кризовому центрі  ЮУАЕС, відвідали Ташлицьку ГАЕС, яка є прикладом застосування маневрених джерел електричної енергії. Гостям було представлено також показовий захід вихованців одного з дитячих дошкільних закладів Южноукраїнська «Радіація навколо нас. Чого варто остерігатися», відкрите заняття школярів-старшокласників з цивільного захисту у формі військово-спортивної естафети. Завершила дводенний збір фахівців ДСНС захоплююча інтелектуально-розважальна гра для підлітків «Жити у безпеці модно!», що стала прикладом креативного та неформального підходу до просвітницької роботи та популяризації безпечного способу життя.