24.10.2017

Волонтерська група Енергоатома привітала українських воїнів у зоні АТО

На четвертому році від початку неоголошеної війни Україна втретє відсвяткувала День своїх захисників. Так, 14 жовтня, як День створення Української повстанської армії, або як День українського козацтва, святкували й до 2014-го, але це було все ж таки інша історія, без війни, без загиблих героїв - наших однолітків.

День захисника України відрізняється від інших свят відсутністю якихось усталених ритуалів та регламентів святкування. В нього немає стандартного набору святкових страв, як в Нового року та іншої мішури, притаманної традиційним «червоним дням» календаря. Можна навіть казати, що День захисника України позбавлений чіткого поділу на тих, хто святкує і тих, хто вітає. Зрозуміло, що в першу чергу треба вітати військовослужбовців та ветеранів АТО, але спробуйте назвати День захисника чоловічим святом і зрозумієте, що звичайні підходи тут не працюють:

- Яке ж воно, чоловіче, коли від початку російської агресії у добровольчі батальйони та до лав ЗСУ вступили тисячі жінок?

- Ну добре, нехай буде свято усіх тих, хто має безпосереднє відношення до армії чи добробатів.

- Чекайте, а медики?

- ОК, нехай ще й тих, хто рятував поранених бійців.

- А як же ті, хто збирав та віз бійцям на передову спорядження, одяг, їжу та ліки, коли ще навіть не зрозуміло було де саме та передова знаходиться?

- Добре, добре – ще й свято волонтерів.

- А хто ж такий волонтер, невже лише той, хто особисто передавав воїнам з рук в руки тепловізори та пакунки зі смаколиками?

Та звісно ж ні, вважати себе волонтером має право кожен, хто бодай чимось допомагає армії, неважливо це гроші, або овочі з власного огороду для славнозвісних сухих борщів. Головне не зупинятись. 14-15 жовтня, коли волонтери Енергоатома, розвозили смачні вітання нашим захисникам у зоні АТО у відповідь лунало: «І вас зі святом! Зі святом усіх, хто про нас пам’ятає!».

Цього разу волонтери везли багато привітань від маленьких помічників: пряники від діточок Мальтійської служби допомоги (м. Івано-Франківськ); малюнки та листи від учнів Київської школи №173; смачні подарунки та привітання від учнів та вчителів Київської школи №3. Долучились навіть зовсім малюки - вихованці київського дитячого садка №72, які також передали вітальні малюнки. Вихователі та кухари цього дошкільного навчального закладу (ДНЗ) передали величезну кількість вареників з м'ясом, картоплею та капустою. Вареники у великих пластикових контейнерах з написом «Від ДНЗ№72» - це новий смачний бренд у секторі «Донецьк», про який ще довго згадуватимуть із вдячністю бійці. Кухарська сотня столиці традиційно підготувала вантаж сухих борщів, супів та каш. Волонтери Виноградаря та дівчата з Маскувальної сітки Виноградаря (Гонгадзе) сплели 4 маскувальні сітки, нав'язали 45 пар теплих шкарпеток та зібрали посилки з апетитними подарунками. Завдяки фінансовій допомозі співробітників Енергоатома було виконано замовлення бійців у новій зимовій гумі для військових авто та інші закуплено будівельні матеріали для утеплення бліндажів на передовій. Дівчата Енергоатома вкотре приготували набори "Смаколики для Соколиків".

128-ма окрема гірсько-піхотна Закарпатська бригада, Батальйон оперативного призначення Національної гвардії України імені Героя України генерала Сергія Кульчицького, 5-й батальйон Української добровольчої армії – ось основні адресати цієї поїздки. Багато смачних привітань було залишено й іншим підрозділам, які зустрічались на шляху волонтерів Енергоатома.

Що ж до самого святкування, то у безпосередній близькості до лінії розмежування воно майже не відчувалось, усі зайняті своєю справою - хтось вирушає на чергування, хтось повертається на відпочинок з передової. Можливо трохи більш привітні обличчя у військових на блок-постах, та ще й старі знайомі, які на війні з 14-го року, похвалились нагородами, отриманими до Дня захисника – ось й усе святкування. І не вірте розповідям про те, що на фронті й досі часто можна зустріти військових напідпитку. Давно вже немає такого. Чай та кава - ось чим зловживають наші захисники, ну можуть зрідка ще й лимонадом «догнатись». За чашкою гарячого чаю, яким волонтерів пригощають на кожній «точці», можна почути історії про нові витівки «небратів». То під прикриттям цивільних, які їдуть з окупованих територій, влаштовуються провокації зі стріляниною на пунктах пропуску, то диверсійні групи перевіряють нашу боєготовність.

Періоди відносного затишшя на фронті змінюються черговим загостренням, а про домовленості щодо припинення вогню вже ніхто навіть не жартує. Але якщо на фронті змін на краще поки не помітно, то вони дуже суттєві на контрольованих Україною територіях Донецької та Луганської областей. Дороги – ось найбільший сюрприз для кожного, хто не був у Донецькій області останні кілька місяців. Там, де нещодавно були жахливі вибоїни, з’явився новенький асфальт і це настільки несподівано, що спочатку навіть думаєш, що не туди заїхав. «Убитих» ділянок ще дуже багато, але сам факт того, що дороги почали ремонтувати діє набагато краще будь яких патріотичних закликів. У таких містах, як Бахмут чи Краматорськ, життя майже не відрізняється від решти України, лише військових на вулицях більше та блок-пости на в’їзді у місто. Інша річ Попасна чи Авдіївка тут присутність війни відчувається дуже гостро – понівечені будинки ріжуть око. Але навіть біля лінії фронту варто зайти до місцевого магазину і почуєш, що людей у військовій формі вітають зі святом місцеві мешканці. Не те щоб це так вже дивувало, але саме у таких дрібницях, як подібні привітання або усміхнені обличчя цивільних на блок-постах, відчувається поступове повернення звільненої частини Донбасу до нормального життя.

Ще далеко до перемоги, попереду холодна зима з пронизливим степовим вітром. І хоча забезпечення нашої армії продовжує покращуватись (хоча місцями це й не дуже помітно), волонтерська допомога лишається вкрай важливою.

Завдяки Вашій підтримці ми можемо не лише морально підтримати тих хто зі зброєю в руках захищає наше мирне життя, але, що не менш важливо, хоч трохи покращити умови перебування на фронті наших захисників.

Готуємось до наступного виїзду!
Слава Україні!

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2016 рік