28.11.2017

Заява для ЗМІ та громадськості щодо розповсюдження інформації про нібито отримання доступу до комп'ютерних мереж Енергоатома

З метою упередження розповсюдження чуток та панічних настроїв повідомляємо, що жодна з систем управління реакторною установкою чи будь-яким внутрішнім обладнанням АЕС не допускає підключення до інформаційних систем критичної інфраструктури.

У зв’язку із широким поширенням у соціальних мережах неправдивої інформації з боку Ukrainian Cyber Alliance про нібито зламування комп’ютерних мереж Южно-Української атомної електростанції повідомляємо, що папери отримані із мереж підрядної організації, і жодного несанкціонованого доступу до мереж ЮУ АЕС не відбувалося.

Принагідно повідомляємо, що IT-підрозділи Енергоатома та АЕС, що входять до його складу, тісно співпрацюють з профільними підрозділами як СБУ, так і спецслужб провідних країн світу, де проходять навчання та перевірку щодо кібербезпеки.

З метою упередження розповсюдження чуток та панічних настроїв також повідомляємо, що жодна з систем управління реакторною установкою чи будь-яким внутрішнім обладнанням АЕС (інформаційні системи критичної інфраструктури) не має доступу до інтернету, не має підключення до внутрішніх мереж загального призначення, відповідно не допускає підключення підрядних організацій до інформаційних систем критичної інфраструктури.

Тож хакерські атаки на АЕС як критичну інфраструктуру енергетики не є можливими.

Також недостовірною є інформація щодо виявлення "доступного ззовні вузлу, що відноситься до внутрішньої комп'ютерної мережі державного підприємства НАЕК "Енергоатом". Активісти Ukrainian Cyber Alliance отримали доступ до несанкціоновано утвореного файлового архіву відокремленого підрозділу  "Управління справами", що опікується облаштуванням робочих місць співробітників НАЕК "Енергоатом", які працюють у підрозділах київського розташування. Файловий архів не має відношення до внутрішньої мережі Енергоатома. Наразі спільно із співробітниками СБУ та Національної поліції України проводиться розслідування.

Теги: cybersafe