03.03.2018

На Запорізькій АЕС відбудеться повторна партнерська перевірка ВАО АЕС

З 23 по 27 квітня 2018 року на Запорізькій АЕС відбудеться повторна партнерська перевірка Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС). Мета цієї перевірки – визначити наскільки ефективно Запорізька АЕС виконала рекомендації експертів для досягнення основної мети – підвищення безпеки.

«Партнерські перевірки ВАО АЕС дуже важливі для нашої станції. Їх основна мета –  максимально підвищувати безпеку та надійність АЕС у всьому світі, докладаючи спільних зусиль для оцінки та порівняння з кращими досягненнями, а також вдосконалення експлуатації шляхом взаємної підтримки, обміну інформацією та використання позитивного досвіду», – зазначив генеральний директор Запорізької АЕС Олександр Остаповець, відкриваючи організаційну нараду робочої групи з підготовки до перевірки.

Керівники за напрямками перевірки проінформували учасників наради про хід виконання заходів щодо усунення зауважень попередньої партнерської перевірки 2016 року. Також обговорили основні питання, які необхідно вирішити колективу станції до початку перевірки.

«Головна особливість Запорізької АЕС –  накопичений багатий досвід експлуатації шести енергоблоків. Тому міжнародні експерти за допомогою глибокого та об'єктивного аналізу зможуть порівняти експлуатацію станції з кращою світовою практикою», – прокоментував керівник з підготовки та проведення повторної партнерської перевірки ВАО АЕС на ЗАЕС заступник головного інженера з технології та інжинірингу Ігор Мурашов.

За підсумками організаційної наради Олександр Остаповець підтвердив готовність персоналу атомної станції до перевірки. Він зазначив, що політика підприємства спрямована на відкритість, відповідність кращим світовим практикам і стандартам. «Спільна робота нашої команди і міжнародних експертів надасть можливість Запорізькій АЕС рухатися до досягнення вищих стандартів безпеки», – підкреслив О. Остаповець.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року 25 експертів з 11 країн світу протягом двох тижнів порівнювали діяльність ЗАЕС з кращими світовими практиками. Станція була в числі перших АЕС, на яких пройшов новий вид перевірки, проектно-інформована. В ході її були розроблені області для поліпшення, спрямовані на вдосконалення діяльності ЗАЕС і визначені сильні сторони – своєрідний унікальний і корисний досвід для інших АЕС. Стосувався він напрямку ремонту та досвіду експлуатації.

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік