07.06.2018

На енергоблоці №2 ЮУАЕС реалізовано ще один постфукусімський захід

На енергоблоці №2 Южно-Української АЕС реалізовано проект з впровадження системи примусового скидання тиску з гермооболонки. Роботи належать до переліку постфукусімських заходів.

Процес впровадження системи складався з двох етапів: перший - облаштування системи нефільтрованого скидання, другий - монтаж обладнання фільтрованого скидання. Перший етап реалізовано на всіх трьох блоках ЮУАЕС. Другий під час планово-попереджувального ремонту завершено на енергоблоці №2. Найближчим часом його буде виконано і на блоці №1 атомної станції. Необхідне обладнання вже поставлене, роботи розпочнуться після старту ремонтної кампанії на першому «мільйоннику».

Система примусового фільтрованого скидання парогазової суміші з гермооболонки підвищує безпеку енергоблока. Вона призначена для запобігання пошкодженню залізобетонних конструкцій контайнмента в разі розвитку важкої аварії.

Головний елемент системи примусового фільтрованого скидання - унікальний аерозольно-йодний фільтр, що забезпечує затримку 99,9% аерозолів і 99% газоподібного йоду. Використання високоефективної фільтрації зводить до мінімуму викид радіоактивності в атмосферу.

За розрахунками фахівців, можливість виникнення тиску, здатного навіть за умов важких аварій зруйнувати гермооболонку реакторів типу ВВЕР, що експлуатуються в Україні, мізерна. Проте Енергоатом ухвалив рішення встановити системи аварійного скидання парогазової суміші з контайнмента енергоблока на всіх вітчизняних атомних станціях.

Переможцем тендеру на поставки обладнання для фільтрації аварійного скидання для блоків №1 і №2 ЮУАЕС стала компанія Westinghouse Electric Germany GmbH. Комплектуючі виготовлено в Німеччині, Чехії, Україні.

Поставлена система належить до так званого сухого типу, що не вимагає застосування будь-яких хімічних реагентів. У його основі лежить принцип механічного утримання часток. Система повністю пасивна, не залежить від будь-яких джерел живлення, не потребує теплоносія чи технологічного середовища і не вимагає обслуговування. Вона складається з 22 збірних блоків-фрагментів, змонтованих у єдине ціле всередині гермооболонки реактора. «На сьогодні систему змонтовано, виконано її технічний огляд, успішно пройшли випробування. Нині готується комплект документів на введення її в дослідну експлуатацію. Через рік ми введемо систему в промислову експлуатацію. Та найголовніше -  ми сподіваємося, що в її спрацьовуванні ніколи не виникне потреби», - підкреслює заступник начальника реакторного цеху №1 ЮУАЕС Руслан Ярижко.

У розвинених «атомних» країнах світу вже існує досвід установки систем Westinghouse, що забезпечують примусове фільтроване скидання парогазової суміші з гермооболонки реактора. Зокрема, системами цього виробника оснащено енергоблоки АЕС Бельгії.

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2016 рік