13.06.2018

Технічна допомога Швеції та Норвегії сприятиме реалізації Енергоатомом спільного проекту з Аргонською лабораторією США

У рамках міжнародної технічної допомоги Швеції та Норвегії НАЕК «Енергоатом» уклав контракт з Шведським органом з радіаційної безпеки (SSM) та компанією Lloyd’s Register Consulting – Energy AB. Контракт передбачає надання Енергоатому розрахункових кодів та ліцензій на програмне забезпечення RiskSpectrum/RiskWatcher для Запорізької АЕС (5 нових одиниць) та оновлення вже існуючих у Компанії (використовуються на ЮУАЕС та ХАЕС) ліцензій та кодів, а також надання технічної підтримки за цими кодами протягом трьох років. Зазначене програмне забезпечення є сучасним інструментом для виконання розрахунків з імовірнісного аналізу безпеки і здійснення моніторингу ризику та використовується на багатьох АЕС Європи та США. Згідно з умовами контракту заплановано провести ввідний курс щодо його використання для українських фахівців.

Фінансування за контрактом відбувалось за рахунок безоплатної допомоги урядів Норвегії та Швеції. Загальна сума контракту 2 млн 357 тис. шведських крон (що приблизно відповідає 235 тис. євро).

У ході наради щодо впровадження зазначеного програмного забезпечення на українських АЕС, віце-президент Енергоатома Володимир Пишний висловив подяку шведським та норвезьким фахівцям за оперативну реалізацією підготовчої частини проекту. «Спираючись на свій досвід, хочу зазначити, що робота, яка передувала укладанню угоди, була виконана у дуже стислі терміни. Сьогодні ми виходимо на якісно новий рівень співпраці у сфері технічної підтримки атомної енергетики, сподіваюсь що до неї приєднається Королівський технічний інститут Швеції, з яким представники Енергоатома вже проводять відповідні переговори», ‒ підкреслив Володимир Пишний.

Віце-президент Компанії окремо наголосив, що з жовтня 2017 року Енергоатом спільно з Аргонською національною лабораторією (США) та за підтримки уряду Сполучених штатів реалізує проект «Програма оптимізації технічного обслуговування та ремонту на основі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС». «У рамках цієї програми буде використано програмне забезпечення RiskSpectrum/RiskWatcher, яке ми отримали від Швеції та Норвегії. Це програмне забезпечення дозволить нам забезпечити виконання проекту з Аргонською лабораторією щодо оптимізації ремонтних робіт та техобслуговування обладнання другого блоку Запорізької АЕС, який є пілотним, з використанням ризик-інформованих підходів. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо виконати цю унікальну роботу на українських атомних станціях», ‒ відзначив віце-президент Компанії.

У свою чергу представник Шведського органу з радіаційної безпеки Златан Делаліч також підкреслив важливість якісної підготовки до початку безпосереднього впровадження розрахункових кодів на українських АЕС. «Якщо така робота виконана ґрунтовно, подальша реалізація проекту відбуватиметься без затримок. Хочу відзначити злагоджене трьохстороннє співробітництво між шведськими, норвезькими та українськими фахівцями. У підсумку Енергоатом своєчасно отримав ефективний інструмент для виконання робіт у рамках спільного з Аргонською лабораторією проекту. Процес оптимізації ремонтів енергоблоків з використанням ризик-орієнтованих підходів включає можливість побудови ймовірнісної моделі аналізу ризиків. Такий аналіз сприяє підвищенню безпеки експлуатації атомного енергоблоку», - зазаначив Златан Делаліч.

Він також повідомив, що у липні цього року запланований візит делегації Шведського органу з радіаційної безпеки до київського офісу Енергоатома та на Хмельницьку АЕС, під час якого будуть обговорені і узгоджені напрямки подальшої співпраці між Україною та SSM. «Буду радий почути ваші пропозиції», - додав пан Делаліч.

Довідка. Співробітництво з Шведським органом радіаційної безпеки (SSM) у рамках технічної допомоги Уряду Королівства Швеції здійснюється згідно Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Швеція про загальні умови технічного та фінансового співробітництва від 29 серпня 2007 року.

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік