13.09.2018

На ЮУАЕС впроваджується діагностичний комплекс для визначення стану кабельних ліній

У рамках виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ) енергоблоків АЕС за фінансової допомоги ЄБРР на Южно-Українську АЕС надійшло обладнання виробництва австрійських компаній «ВАUR GmbH», Omicron і Metrel. З його допомогою фахівці лабораторії високовольтних випробувань і вимірювань електричного цеху (ЕЦ) зможуть ефективніше проводити випробування, вимірювання, діагностику кабельних ліній та ідентифікацію місць їх пошкоджень. Сьогодні персонал ЕЦ набуває теоретичних і практичних навичок роботи на цьому устаткуванні. Освоїтися з новою технікою та навчитися її застосовувати допомагають представники фірм-виробників.

«Ми отримали 18 одиниць нового обладнання. У його переліку є й пересувна автоматична кабельна лабораторія на базі машини FORD Transit для випробувань, вимірювань, діагностики та пошуку місць пошкоджень кабельних ліній, - повідомляє начальник лабораторії високовольтних випробувань ЕЦ ВП ЮУАЕС Олександр Буханько. - Лабораторія дозволить діагностувати кабелі методом вимірювання тангенса часткових розрядів, проводити випробування змінною напругою зниженої частоти 0,1 Гц, за допомогою акустичного та індуктивного методів визначати місця пошкодження кабелю. Нове устаткування дає можливість застосовувати неруйнівні методи випробувань. Наша кінцева мета - безаварійна робота енергоблоків. Заздалегідь знаючи про подію, що розвивається, ми зможемо її запобігти».

Новий діагностичний комплекс дозволить южно-українським фахівцям вирішити одне із завдань КзПБ - визначити залишковий ресурс кабельних ліній. «Це дуже копітка робота, яка займе не один рік, - уточнює О.Буханько. - Нам доведеться випробувати велику кількість кабелів, щоб напрацювати базу даних. Для того, аби зрозуміти тенденцію старіння всього кабельного господарства, його діагностику проводитимемо щорічно».

Довідка. Южно-Український енергетичний комплекс розташований  на півдні України в Миколаївській області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3010 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і високоманеврова Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік