14.09.2018

Запорізьку АЕС з робочим візитом відвідали представники секції машинобудування Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки в рамках розгляду роботи «Розробка та впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій», висунутої на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2018 рік.

У складі делегації були присутні:

- Вадим Стогній - керівник Секретаріату Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Микола Шевченко - заступник завідувача Секретаріату Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України;

- Микола Бобир - директор Механіко-машинобудівного інституту НТУ України «КПІ ім. Ігоря Сікорського», голова секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Сергій Клименко - заступник директора Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, вчений секретар секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Сергій Бичков - технічний директор - головний інженер АНТК «Антонов», член секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Віктор Ковальов - ректор Донбаської державної машинобудівної академії, член секції Комітету з Державних премій України в області науки і техніки;

- Олексій Оніпко - Президент Української академії наук, член секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Віталій Клімов - головний науковий співробітник КП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова», член секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Андрій Марченко - проректор НТУ «ХПІ», член секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки;

- Олександр Усс - заступник головного конструктора - начальник конструкторського відділу теплообмінних апаратів ПАТ «Турбоатом».

Вітаючи гостей, генеральний директор Запорізької АЕС Олександр Остаповець розповів про виконані роботи з заміни конденсатора на енергоблоці №3 та про виконувані - на енергоблоці №4. «Завдяки злагодженій роботі нашого персоналу і підрядних організацій було виконано надскладне завдання з заміни конденсатора на енергоблоці №3. Ми сподіваємося, що з заміною конденсатора на четвертому блоці ми досягнемо таких же самих результатів», - прокоментував роботи, які проводяться з конденсаторами Олександр Остаповець.

В рамках візиту учасники заходу відвідали монтажний майданчик конденсатора енергоблока №4, змогли побачити операції, які проводяться з заміни конденсатора. Продовжилася екскурсія відвідуванням тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу навчально-тренувального центру Запорізької АЕС. Виробничий потенціал комплексу справив велике враження на гостей з точки зору перспективи співпраці з підготовки фахівців для атомної енергетики.

У культурно-діловому центрі Запорізької АЕС гості ознайомилися з експозицією музея історії і трудової слави ВП ЗАЕС і залишили пам'ятний запис у книзі відгуків, побажавши колективу станції подальшої успішної роботи.