18.05.2015

ЗАЕС закупила дизпаливо за цінами, нижче ринкових. Журналісти видання «Наші гроші. Запоріжжя» неправильно перевели літри в тонни

Електронне видання «Наші гроші. Запоріжжя» повідомило своїх читачів про чергове зловживання, яке нібито сталося на Запорізькій АЕС під час проведення тендеру на закупівлю дизельного палива, проігнорувавши факт наявності коефіцієнту переводу пального у вагові одиниці. Зокрема журналісти видання у матеріалі «Для ЗАЕС купили задорого дизелю в Єремеєва на два мільйони» пишуть, що Запорізька станція придбала 100 тонн пального за ціною 2,31 млн грн., що на думку працівників веб-сайту значно перевищує середню ринкову ціну. За озвученими «Наші гроші. Запоріжжя» даними, літр дизельного пального в середньому коштує на АЗС України 20,99 грн. відтак, переводячи літри в тонни без коефіцієнту, видання звинуватило НАЕК «Енергоатом» в закупівлях дизпалива по завищених цінах.

Між тим, якщо врахувати коефіцієнт переводу пального у вагові одиниці, затверджений наказом Держкомстату України від 13 жовтня 2008 року №452, вага 1 л. дизельного пального дорівнює 0,85 кг. Відтак, вартість 1 літра дизпалива, придбаного ЗАЕС, становить 19,6 грн. за літр. Тобто на тендері, який проводила Запорізька АЕС, перемогу отримала цінова пропозиція, яка на 1,3 грн. є нижчою за середню вартість дизельного пального на автозаправках, котрі вказало видання «Наші гроші. Запоріжжя».

Дякуємо журналістам «Наших грошей» за увагу до діяльності нашого підприємства, адже лише наявність такого видання  як «Наші гроші» допомагає Компанії у роботі з протидії корупції  - за кожною публікацією проводиться внутрішнє розслідування, і в разі порушення законодавства вживаються відповідні заходи.

Водночас розраховуємо на спростування або зняття інформації, що підготовлена не фахово та не відповідає дійсності.

Для запобігання таких ситуацій нагадуємо, що НАЕК «Енергоатом» готовий оперативно надавати інформацію з будь-яких цікавих для журналістів-розслідувачів тем, що стосуються усіх аспектів його діяльності.

Теги: ЗАЕС