05.06.2015

Брифінг народного депутата Ірини Суслової: спроба самопіару чи полювання на відьом?

НАЕК «Енергоатом» цінує конструктивну співпрацю з народними депутатами, громадськими організаціями, представниками четвертої гілки влади щодо підвищення ефективності діяльності та створення прозорих механізмів контролю.

Так, з весни 2014 року було започатковано практику інформування суспільства, зокрема - через web-сайт Компанії, про результати проведення внутрішніх розслідувань (в тому числі антикорупційних). Такі розслідування проводилися як на основі внутрішньої інформації, так і на підставі отриманої від зовнішніх джерел та із ЗМІ. Крім того, представники Енергоатома беруть участь у всіх провідних громадських ініціативах та робочих групах, створених за участі таких потужних антикорупційних організацій, як ProZorro, TransparencyInternational, Центр розвитку корпоративної соціальної відповідальності, Центр протидії корупції, Наші гроші. Причому це не просто участь у засіданнях, виступи та типове для окремих політичних сил та політиків забалакування проблем– це конкретні кроки у напрямку подолання корупції.

Зокрема, Енергоатом став одним з перших держпідприємств, котрі в рамках чинного, на жаль недосконалого, законодавства з держзакупівель, взяли участь у пілотному проекті електронних закупівель.

Акцентуємо увагу на тому, що будь-яка установа, організація чи підприємство мають обмежений правовим полем інструментарій боротьби із корупцією. Саме тому нам наразі особливо важлива взаємодія із законодавчою гілкою влади.  Сьогодні на розгляді парламенту знаходяться близько десяти законопроектів, котрі мають допомогти Енергоатому як унітарному державному підприємству, яке належить до сфери управління Міненерговугілля, працювати ефективніше. Зокрема, це – законопроект, що стосується механізму купівлі державних цінних паперів за кошти, які щороку Енергоатом сплачує у фонд зняття з експлуатації, аби запобігти їхньому знецінюванню. З цією ініціативою ми вперше вийшли ще у 2006 році. Досі жодне зі скликань парламенту не визначилося зі своєю позицією щодо цього питання.

До цього часу не винесено на розгляд Верховної Ради України законопроект, який визначає особливості механізму корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом», поданий до Міненерговугілля 24 жовтня 2014 року.

Восени 2014 року ми звернулися до ряду народних депутатів із пропозицією розробити та внести на розгляд парламенту законопроект, котрий дозволить Енергоатому (а можливо й іншим суб’єктам) відмовляти від участі у конкурсних торгах виробникам або дилерам продукції, що має походження країни-агресора. Ця ініціатива знайшла підтримку лише у одного з кілька десятків народних депутатів – колишнього комбату батальйону «Артемівськ» Костянтина Матейченко, відтак ми сумніваємось у швидкому ухваленні закону. І навпаки, ініціатива підтримати посередника – «RionAssetsCo.,LTD», з яким Енергоатом не уклав сумнівний контракт, знайшла відгук в серцях аж семи народних обранців).  В лютому 2015 ДП «НАЕК «Енергоатом» отримало звернення від народних депутатів України, а саме: Лопушанського А.Я., Чумака В.В., Берези Б.Ю.,Томенка М.В., Чепиноги В.М., Бєлькової О.В., Попова І.В., Тетерука А.А., Семенченка С.І.  з вимогою вжити заходів щодо «захисту національної та енергетичної безпеки нашої держави» та розібратись із незаконним ухиленням посадових осіб ДП «НАЕК «Енергоатом» від укладення договору (при цьому, в додатках до всіх депутатських звернень був один й той самий за змістом лист представника  компанії-посередника  – Корнієнка Р.О.).

Довідково: Фірма-посередник - «RionAssetsCo., LTD» зареєстрована в Лондоні (Великобританія), її банківські рахунки відкриті в Ризі (Латвія), директором є таємнича Селма Францис, родом з Республіки Сейшельські Острови, яка також є директором значної кількості підприємств, які були зареєстровані в Великобританії протягом останніх двох років, для прикладу: IKOM LTD, BPN TRADE LTD, AMOND PARTNERS LTD, BRANDEL LTD,  BTC INVEST LTD, ATB INVESTMENTS LTD, ACOM TRADE LTD , BERCLEY LIMITED COTRADE LTD, ARANT INVEST LTD, UBS EVELOPMENT LTD, COMMODITY LTD, EIGHTH HOLDING CO. та ряду інших (наведений перелік не є вичерпним).

Запевняємо, що ми були і залишаємося відкриті для продуктивної співпраці з усіма політичними силами та представниками громадянського суспільства, котрі зацікавлені не у власному PR через «викриття» корупційних схем, що час від часу використовується з метою полювання на відьом, а у реальній та системній боротьбі з корупцією на всіх рівнях.

Ми глибоко розчаровані тим, що народний депутат України Ірина Суслова проігнорувала всі пропозиції доступу до первинної інформації, не побажала вивчити доводи іншої сторони, щоб об’єктивно розібратися в суті питань, а використала Енергоатом виключно як інструмент для самопіару. В її «викривальній» промові вона закидала керівнику Енергоатому звинувачення в тому, що він працює на своїй посаді вже не вперше і працював при різних владах. Але Суслова чомусь не ставить під сумнів якість ревізії, на данні якої вона посилається, та її висновків, котрі було зроблено людьми,які теж працювали при режимі Януковича і цілком ймовірно виконували злочинні замовлення. Взагалі, її так званий «брифінг» заснований лише на власній думці та інсинуаціях – в кращих традиціях української політики: якщо потрібно змістити керівника, політики з метою його очорнення розмахують папірцями («підпис здесь і підпис здесь») і оперують голосними цифрами, не вникаючи у суть. Ірина Суслова, до речі, обійшлась навіть без папірців.

Відтак, запрошуємо Ірину Суслову та всіх інших, хто щиро хоче допомогти Енергоатому у боротьбі із корупцією та запобігати можливим корупційним проявам в Компанії, до співпраці у будь-який зручний для них спосіб. Готові без зайвої бюрократичної тяганини надавати документи, вживати заходів, відповідати на запитання та консультуватися. Адже всі ми робимо одну справу: захищаємо Україну, а не змагаємося у інформаційному просторі.