02.12.2015

«Наші гроші» знову безпідставно звинувачують РАЕС

Видання «Наші гроші» вкотре поширює викривлену інформацію про діяльність ВП «Рівненська АЕС», звинувачуючи ВП РАЕС в ігноруванні рішення АМКУ та упередженому ставленні до учасників тендерних торгів. Мова йде про інформацію, яка міститься у статті від 26.11.15 р. «РАЕС вдруге проігнорувала рішення АМКУ заради перемоги чехів, підозрюваних у хабарі Мартиненку».

Публікація видання «Наші гроші» від 10.10.2015 року під заголовком «РАЕС відмовилась виконувати рішення АМКУ задля перемоги коштовних чехів» також містила неправдиву інформацію. Відповідь на згадану публікацію було розміщено на веб-сайті ВП РАЕС в розділі «Новини» від 16.10.2015 р. та тією ж датою на сайті ДП «НАЕК «Енергоатом»  в рубриці «Реагування на критику» під назвою: «Наші гроші» викривили інформацію щодо тендерних закупівель РАЕС заради яскравого заголовку».

Однак, 26 листопада «Наші гроші» знову підняли цю ж тему.

На звинувачення ВП РАЕС в ігноруванні рішення АМКУ «скасувати всі рішення, прийняті після розкриття пропозицій конкурсних торгів учасників процедури закупівлі»  зауважуємо, що рішення АМКУ № 1751-р/пк-ск від 01.10.2015 р., як і попереднє,  було з боку ВП РАЕС повністю виконано, а саме:

-          відмінено попереднє рішення;

-          у відповідності до вказаного рішення АМКУ перераховані бали учасників торгів.

За результатами повторної оцінки пропозицій переможцем торгів було визнано «UJV Rez a. s.» (Чехія), яке набрало найбільшу кількість балів та компетентність якого не викликає сумнівів. Таким чином, рішення щодо не визнання переможцем ТОВ «ІПП-Центр» прийняте на абсолютно обґрунтованих підставах та не суперечить принципам справедливої конкуренції.

За даними ВП РАЕС ТОВ «ІПП-Центр» повторне рішення щодо переможця торгів в АМКУ не оскаржувало.

Процедура тендерних закупівель передбачає оцінку постачальника не лише за ціною  (50%), а й за якістю (50%) і  переможець визначається найбільшою за різними показниками кількістю набраних балів, що не дає змоги недобросовісним гравцям дійти до фіналу - укладання договору.

Враховуючи зацікавленість видання «Наші гроші» атомноенергетичною тематикою, слід зауважити на пріоритетності у нашій сфері ядерної, радіаційної, експлуатаційної та екологічної безпеки. Підприємству ТОВ «ІПП-Центр», долею, якого так опікується інтернет-видання, неодноразово пропонувалося з боку ВП «Рівненська АЕС» підтвердити свою компетентність та фаховість виконанням невеликої за обсягом роботи, адже у нашій галузі роботу треба не тільки виконати, а й підтвердити її погодженням ДІЯРУ. Пересторога ВП РАЕС базується на сумнозвісному досвіді колег-атомників ЗАЕС та ЮУАЕС, де виконані у 2011 році роботи не отримали досі погодження у Держатомрегулювання, оскільки не були усунуті зауваження експертиз. Факти недобросовісного ставлення до виконання договірних зобов’язань підтверджуються і рішенням Господарського суду м. Києва по справі №910/9225/153а від 01.07.15 р. Для Замовника торгів, у нашому випадку ВП РАЕС, є принциповим те, що послуги з продовження термінів експлуатації енергоблоку мають надаватися виконавцем, який має досвід якісного, своєчасного виконання робіт, погоджених до грудня 2017 року.

Підсумовуючи, вважаємо, що при проведенні відкритих торгів був здійснений об’єктивний, неупереджений розгляд поданих пропозицій конкурсних торгів, комітет з конкурсних торгів ВП РАЕС діяв з встановленими вимогами, процедура визначення переможця проведена без порушень Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Теги: РАЕС

Нефінансовий звіт НАЕК «Енергоатом» за 2016 рік