29.07.2016

Енергоатом закликає ГО «Верховенство права» та редакцію інтернет-видання «Стоп Откат» ретельніше працювати з документами

Безпідставні звинувачення, висунуті на адресу НАЕК «Енергоатом» Громадською організацією «Верховенство права», завдають серйозного удару по репутації даної організації, яка декларує своєю метою боротьбу з корупцією в сфері держзакупівель.

У матеріалі, розміщеному на сайті ГО «Верховенство права» та передрукованому інтернет-сайтом «Стоп Откат», повідомляється, що за результатами аукціону, проведеного Енергоатомом 21 червня 2016 року в системі електронних закупівель ProZorro, було акцептовано пропозицію ТОВ «Технохаус» на закупівлю 8000 штук кульок для конденсатоочистки вартістю 197 тис. 959 грн. При цьому ГО «Верховенство права» зазначає, що найменшу ціну на конкурсі запропонувало ТОВ «ВКП «Промторг» - 68 тис. 160 грн. Використовуючи відкриті дані, розміщені в системі електронних закупівель ProZorro, з якою, до речі, Енергоатом почав працювати першим з держкомпаній України, ГО «Верховенство права» робить висновок про нібито необґрунтовану переплату в розмірі 129 тис. грн.

Дійсно, найменшу за вартістю конкурсну пропозицію ТОВ «ВКП «Промторг» відхилено Енергоатомом, про що публічно повідомлено на сайті ProZorro.

Справа в тому, що ТОВ «ВКП «Промторг» подало на тендер пропозицію на поставку еквівалента закуповуваної продукції. При цьому в тендерній документації чітко сказано, що в разі подання пропозиції на еквівалент в складі тендерної пропозиції учасник повинен надати копію технічної умови (ТУ) або копію іншого документа, за яким такий товар виробляється, що підтверджує еквівалентність запропонованого товару, завірену виробником цього товару. І якби представники ГО «Верховенство права» попіклувалися завантажити з сайту ProZorro пропозицію ТОВ «ВКП «Промторг», то вони б побачили, що в якості документів подані тільки титульні листи самої ТУ і змін до ТУ, з яких неможливо визначити відповідність продукції вимогам тендерної документації, таким чином - відсутнє підтвердження еквівалентності пропозиції ТОВ «ВКП «Промторг» предмету закупівлі.

Відзначимо також, що ГО «Верховенство права» не тільки не проаналізувало публічну інформацію, розміщену на сайті ProZorro, але і не зверталося за роз'ясненнями до Енергоатома. Просимо наших партнерів перевіряти інформацію, отриману про закупівлі в Енергоатомі, оскільки не всі антикорупційні організації якісно працюють з документами.