12.01.2017

Щодо публікації видання «Наші гроші» стосовно нібито переплати Енергоатомом за запчастини до насосів для ЮУАЕС

Матеріал під заголовком «Енергоатом» купив німецьких запчастин на 4 мільйони, які по дорозі від митниці подорожчали втричі», оприлюднений на сайті видання «Наші Гроші» 10 січня 2017 року, містить відверто недостовірну інформацію.

Зокрема, із посиланням на власне джерело у Державній фіскальній службі «НГ» повідомляють, що ТОВ «Торгівельно-Комерційна Фірма «Атоменерго» у травні 2016 року ввезла через ужгородську митницю шість шлангів високого тиску DN12 (артикул 04.04599.0668) на суму 125 тис. грн. У подальшому, за інформацією «Наших Грошей», саме ці шланги було продано Енергоатому на тендері вже втричі дорожче – за 362 тис. грн.

На прохання Енергоатома прокоментувати це твердження фірма «Атоменерго» повідомила, що у травні 2016 року взагалі не завозила в Україну згадані запчастини до насосів та надала документ, в якому зазначено справжню ціну шлангів високого тиску DN12 (артикул 04.04599.0668). Згідно із документом фактурна вартість шести шлангів високого тиску DN12 (артикул 04.04599.0668) становить 8 тис. 883 євро, або трохи більше 242 тис. грн за курсом НБУ на 28 липня минулого року, коли зазначений документ було зареєстровано на Закарпатській митниці.

Відзначимо окремо, що зазначена фактурна вартість не враховує вартість митних процедур і ПДВ та стосується договору від 13 травня 2016 року (Скан-копія специфікації до договору). Вказана у цьому договорі продукція вже поставлена на Южно-Українську АЕС у 2016 році.

Енергоатом вкотре закликає видання «Наші Гроші» перевіряти дані, навіть якщо вони отримані з джерела, яке побажало назватись ДФС. Що ж до відверто маніпулятивного заголовку, лишається списати його на ексцес виконавця, який за будь якої ціни хотів підвищити вагу «компромату» щодо найбільшого в країні виробника електроенергії.